Waarom is Natuurverbondenheid belangrijk voor organisaties?

Waarom is natuurverbondenheid belangrijk? 

Natuurverbondenheid heeft een positieve impact op fysiek en mentaal welzijn, het brengt mensen dichter bij elkaar, én het inspireert milieuvriendelijke & regeneratieve actie. Het is daarom zowel voor het welzijn van de mens als dat van de planeet van belang dat mensen een sterke(re) natuurverbondenheid ontwikkelen.

Meer tijd doorbrengen in een groene omgeving is goed voor onze fysieke, mentale en sociale gezondheid: onze stress daalt, onze immuniteit stijgt, we zijn socialer, zelfverzekerder, productiever, creatiever, hebben minder angst en zijn beter gezind.

Veel mensen wonen en werken echter in een omgeving waar het leven zich grotendeels tussen vier muren en voor een scherm afspeelt. Onze groene omgeving in Vlaanderen en Nederland is bij de laagste in Europa. Contact met de natuur is niet voldoende maar zeker wel belangrijk om natuurverbondenheid te kunnen ontwikkelen.

 

Waarom dient natuurverbondenheid deel te zijn van de ecologische transitie van zorgvoorzieningen in het bijzonder en sociale ondernemingen in het algemeen?

De primaire focus van zorgvoorzieningen en social profit organisaties, is het welzijn van mensen en gemeenschappen. Vanuit het bewustzijn dat het welzijn van mensen intrinsiek verbonden is met het welzijn van de planeet (one Health), zijn vele sociale ondernemingen actief aan de slag rond ecologische duurzaamheid (o.a. energieverbruik van gebouwen, afval, omgeving, mobiliteit, voeding, etc).   

Natuurverbondenheid brengt mensen dichter bij zichzelf en elkaar. De ervaring van een diepe verbinding met de natuur en alle leven op de planeet, transcendeert het cognitieve en individuele niveau, het inspireert en brengt zingeving. Dit diep ecologisch bewustzijn gaat verder dan ‘meedoen aan een klimaatactie’, het wordt ervaren als een intergenerationele verantwoordelijkheid die het beschermen en herstellen van de  natuurlijke omgeving en de biodiversiteit tot een individuele en collectieve reflex maakt. 

Door het ‘werken aan natuurverbondenheid’ een (liefst strategische) plek te geven in de organisatie, naast kwaliteit, participatie, veiligheid & welzijn op het werk etc., zal het welzijn van zowel medewerkers als cliënten/doelgroepen hier wel bij varen en wordt de ecologische transitie van de organisatie diep en breed gedragen. Miles Richardson stelt zelfs een KPI Nature-Connectedness voor. Zo’n ‘natuurverbondenheidsmeting’ zou kunnen geïntegreerd worden in de strategische doelen van de organisatie. 

Hoe we teams en organisaties kunnen helpen om meer te verbinden met de natuur lees je hier.