Wat is Natuurverbondenheid?

Natuurverbondenheid is de mate waarin mensen de natuur beschouwen als een deel van hun identiteit, het creëert een gevoel van verbondenheid met de wijdere natuurlijke wereld en waardeert al het leven los van elk gebruik of ‘nut’ van de natuur voor menselijke doeleinden. 

Het concept van natuurverbondenheid is gelinkt aan de biofilie-hypothese (bio, Grieks voor ‘leven’ en filie, Grieks voor ‘houden van’). Volgens de biofilie hypothese heeft de natuur een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens, is de mens  van nature geneigd om verbinding te zoeken met andere levensvormen.  

Natuurcontact of het regelmatig tijd doorbrengen in en uitzicht hebben op een groene woon -of werkomgeving heeft op zich een groot aantal gezondheids- en welzijnsvoordelen: stress en bloeddruk dalen, het immuunsysteem, het hart en de bloedvaten verbeteren, je beweegt meer, eet gezonder, wordt rustiger, meer gefocust, productiever, je denkt creatiever, slaapt dieper, je hebt een beter humeur. 

Maar meer natuurverbondenheid zorgt voor meer, én een positiever effect van, natuurcontact. In dezelfde woon- of werkomgeving zullen mensen die zich sterker verbonden voelen met de natuur vaker en langer naar buiten gaan. Wanneer je een hoge mate van verbondenheid met de natuur ervaart, is de kans ook groter dat je gelukkiger in het leven staat, heb je vaker het gevoel dat het leven zinvol is en heb je minder last van angst en depressie. Ook je vitaliteit, sociaal en mentaal welzijn nemen toe. Wie een sterke band voelt met de natuur, voelt ook meer verbinding met andere mensen en alle leven op de planeet, en leeft meer vanuit openheid. De combinatie van al deze voordelen maken je bovendien weerbaarder tegen stress, ziektes, burn-out,… en verhogen je veerkracht om het hoofd te bieden aan moeilijke periodes en uitdagingen in het leven.

Het is echter niet vanzelfsprekend om zich plots meer met de natuur verbonden te voelen en dit ook blijvend in je leven te ervaren.

Hoe we teams en organisaties kunnen helpen om meer te verbinden met de natuur lees je hier. Maar eerst willen we de vraag ‘Waarom?’ beantwoorden in de volgende story: Waarom is natuurverbondenheid belangrijk voor organisaties?